Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
За да направите бърза поръчка, моля обадете се на телефон: 0888204961

ДА СПИШ С ЧОРАПИ – ПОЛЕЗНО ИЛИ НЕ?

Темата за това дали трябва да спим с чорапите е много поляризираща. Има хора, които са “за” и защитават тезата си всяка вечер. А има и такива, за които да легнеш с чорапи и престъпление срещу човечеството и никога не биха го направили. Има и хора по средата, които нямат особени претенции. Колкото и да е странно, и науката има какво да каже по въпроса.

Събрахме на едно място най-интересните и полезни причина “за” и “против” спането с чорапи, а пък ти вземи решението, което ти се струва най-близко до теб.

Какво се случва, когато си легнеш обут?

Учените откриват, че спането с чорапи подобрява циркулация на кръв към крайниците. Това, от своя страна, води до по-бързо понижаване на температурата в торса, тъй като крайниците са местата, които изстиват най-бързо. И така, колкото по-бързо се спуска кръвта към краката и ръцете, толкова по-бързо тялото се охлажда до комфортната за сън температура.

Разбира се, цялото нещо има и недостатъци. Прочети надолу, за да ги откриеш.

Предимства:

  • Подобряват циркулацията

Освен гореспоменатото, добавяме и че по-доброто кръвообращение спомага за по-добър приток на кислород към тялото, позволявайки правилна функция на мускулите, белия дроб и сърцето.

  • Помагат с терморегулацията

Тялото ни естествено реагира на промени в температурата на средата и винаги изтегля кръв(и съответно – топлина) от крайниците към вътрешните органи. Когато обаче крайниците са на топло (т.е с чорапи), резките температурни промени не са проблем и тялото е спокойно.

  • Предотвратяват замръзване или претопляне

Различни причини – възрастови промени, хормонален дисбаланс или чувствителност, могат да донесат дискомфорт и неспокоен сън. Носенето на чорапи в леглото възпрепятства изстиване и изтръпване на пръстите. Също така, тъй като краката са топли, периферните кръвоносни съдове се разширяват и позволяват на останалата част от тялото да се охлади и да запази постоянна температура, предотвратявайки претопляне и будене през нощта.

Недостатъци

  • Намалена циркулация

Не, не е грешка. Става въпрос за това, че ако чорапите са твърде тесни или ластикът е твърде стегнат, могат да ограничат притока на кръв и краката на измръзнат, вместо да се стоплят. Най-добре е да избери специални чорапи за сън или просто по-голям размер от обичайните си чорапи.

  • “Задушаване” на кожата

Ако чорапите са твърде тесни или не са от естествен материал, е възможно да задържат влага и да не позволяват на кожата да диша свободно. Заложи на памучни или бамбукови чорапи с добра проветривост.

  • Прегряване

Ако попринцип тялото ти излъчва повече топлина нощем, е възможно спането с чорапи да не е за теб. Прецени дали няма да ти става твърде горещо, докато спиш и дали чорапите няма да са в пречка, вместо да помагат.

Решението

Неизненадващо, решението, дали да спиш с чорапи или не, ще е продиктувано от твоите собствени усещания. Точно както е въпрос на индивидуален комфорт на какъв матрак да спиш. За да разбереш какво е най-подходящо за теб – тествай. Пробвай различни материи – например памук, бамбук, мериносова вълна или кашмир.

Не можем да те ориентираме с точност за чорапите, но пък имаме тест за матраци, чрез който лесно ще намериш подходящия за теб.

Забележка: Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Възможно е разминаване с наличност и цени поради технологичното време, необходимо за осъвременяване на цените. Фирмата не носи отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристиките му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.