Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
За да направите бърза поръчка, моля обадете се на телефон: 0888204961

ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Отново дойде моментът за смяна на часовника. Пролетта е тук, местим стрелките напред и се награждаваме с един час повече дневна светлина за следващите 6 месеца. Това е и първата стъпка към топлите, летни вечери и късните залези. Също така обаче е период на адаптация за тялото и фината настройка на биологичния ти часовник.

Какво е пролетна умора?

През зимата, когато слънчевата светлина е по-малко, тялото произвежда по-малки количества серотонин(хормон на щастието) и, ако времето е било облачно, се изтощават и всичките телесни запаси от хормона. Това, от своя страна, прави особено лесно да се усетят ефектите от мелатонина – хормон на съня. С настъпването на пролетта, когато отново се радваме на слънцето, започва активно производство на ендорфин, тестостерон и естроген в опит на тялото да балансира хормоналните нива.

Също така, през пролетните месеци, температурите са много непостоянни – днес птичките пеят и дърветата цъфтят, утре – вали сняг. Тези промени се отразяват силно на кръвното налягане и могат да се усетят симптоми като главоболие, замаяност, болки в ставите.

Не на последно място, през зимата основно консумираме повече и по-калорични и мазни храни. В периода на адаптация, тялото има повече нужда от витамини и протеини, но ако рязко преминеш на по-лека диета, може да усетиш недостиг на калории, на които тялото е свикнало от зимата.

Комбинацията от тези фактори и процеси е изключително изтощаваща за организма и се изразява в постоянна умора, независимо от количеството сън, летаргия, липса на желание и мотивация. Казано накратко – пролетна умора.

Как да се справим с пролетната умора?

Въпреки изтощението, има изпитани методи, чрез които да се чувстваш по-добре през пролетта. Събрахме най-важните от тях тук, за теб:

Възползвай се на максимум от по-хубавото време

Това, че слънцето изгрява по-рано и дните са по-дълги, ти предоставя супер възможност да прекарваш повече време на открито. Активна разходка рано сутрин или пък обиколка на парка привечер ще те наситят с енергия, ще позволят на тялото ти да се зареди с витамин Д и да се измори. Всичко това води не само до по-добро настроение, но и ще ти помогне да спиш по-добре. По-добър сън = повече енергия и щастие.

Заложи на зеленото

След ограничената, откъм вкусни плодове и зеленчуци, зима, отдели място в диетата си за свежи и пълни с витамини зеленолистни, фрешове и протеини. Вечеряй по-рано и по-леко, а през деня хапвай по-малки порции, но по-начесто.

По-добра циркулация

Ако си взимаш душ сутрин, опитай да го завършваш със студена вода. Първите няколко пъти няма да е много приятно, но бързо ще усетиш положителния ефект. Не само ще се разсъниш, но и ще подобриш кръвообращението, ще се енергизираш и ще помогнеш на кожата си да се чувства и да изглежда по-добре. Ако си падаш по СПА преживяванията, редуването на сауна със студена вана е много подходящо.

Не забравяй за съня

Сега, повече от всякога, е важно да си набавяш достатъчно количество качествен сън. Ако и ти си сред онези 76% от българите, които не спят добре, може би проблемът се крие в матракът ти или пък е другаде. Разбери повече от първото национално-представително проучване на съня, проведено в партньорство с Pragmatica.

Добрата новина е, че пролетната умора не продължава дълго – обикновено след средата на април времето се стабилизира и симптомите започват да изчезват сами. Създадените през първите месеци на пролетта здравословни навици могат да продължат да ти служат и през останалата част от годината и ще ти помогнат да се чувстваш по-добре, по-енергичен и щастлив.

Забележка: Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Възможно е разминаване с наличност и цени поради технологичното време, необходимо за осъвременяване на цените. Фирмата не носи отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристиките му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.